Tema Umum Sejarah Kertas 3 SPM 2016

Setiap tahun, tema umum bagi matapelajaran Sejarah kertas 3 akan diumumkan terlebih dahulu. Beberapa hari lepas, tema umum sejarah kertas 3 SPM 2016 telah diumumkan. Perkara ini amat penting tidak kira kepada pelajar SPM 2016, juga kepada guru sejarah yang mengajar.

Sejurus selepas tema umum ini dumumkan oleh KPM, para guru mata pelajaran Sejarah SPM 2016 perlulah memberikan penerangan kepada para pelajar. Ini kerana para pelajar dikehendaki untuk mengetahui tema umum ini 6 minggu sebelum tarikh peperiksaan.

Manakala kepada pelajar pula, selepas mengetahui tema umum ini bolehlah mula membuat ulangkaji serta kajian anda sendiri. Tidak kiralah melalui pencarian maklumat di internet, perbincangan dengan guru, akhbar, mahupun buku teks. Apa yang perlu cari maklumat sebanyak mungkin mengenai tema umum ini.
TEMA UMUM SEJARAH KERTAS 3 SPM 2016

Tema Umum Sejarah Kertas 3 SPM 2016

Berikut adalah tema umum Sejarah kertas 3 SPM 2016 yang telah ditetapkan:


Tema Umum : Malaysia dan Kerjasama Masyarakat Antarabangsa Dasar luar negara tidak statik. Secara asasnya, pembentukannya ialah proses yang dinamik. Oleh itu dasar luar negara kita berkembang dengan mengambil kira perubahan kepimpinan serta keadaan politik dan ekonomi global yang sentiasa berubah. Sumber : www.kln.gov.my/web/guest


Jika anda ingin memuat turun kertas rami soalan tema umum sejarah ini, anda boleh mua turun di halaaman ini.

Selamat menjawab kertas 3 SPM Sejarha 2016 kelak. Jangan ambil mudah dengan kertas 3 Sejarah. Banyakkan perbincangan mengenai tema umum sejarah kertas 3 SPM 2016 ini bersama rakan dan juga guru.

0 comment... add one now