5 Tanda Ini Menunjukkan Anda Kurang Minum Air

Air diperlukan untuk bada kekal bertenaga dan organ dalam terus berfungsi dengan normal. Air juga membantu dalam menyeimbangkan suhu badan dan juga membantu dalam proses perncernaan. Masalah kurang meminum air merupakan satu perkara yang sering dihadapi oleh kebanyakkan orang di dunia.

10 Tanda Kurang Minum Air

Berikut meurpkan 10 tanda anda kurang minum air.

Kurang kencing 

Kurang membuang air kecil merupakan tanda anda kurang air. Seorang manusia normal kencikg 6-7 kali sehari. Tetapi jika anda kencing kurang dari 2-3 kali sehari itu menandakan anda kurang kencing.
kurang minum air

Kulit kering

Kulit juga memerlukan air untuk kelihatan licin dan lembut. Kekurangan air akan menampakkan kulit jadi kering ini kerana ianaya trnyahidrat.

Sakit kepala

Anda boleh kenalpasti sakit kepala yang disebabkan oleh kekurangan air. Apabila anda bergerak seperti naik tangga, turun tangga , tunduk dan bangun, kemudian sakit kepala anda bertammbah, ini menandakan anda sakit kepala disebabkan oleh kekurangan air. Cara legakan, minum air.

Mulut kering


Sentiasa rasa lemah dan letih

Kurang air dalam badan akan menyebbakan badan 'meminjam' air dari darah. Kurang air dalam darah menyebabkan kita kekurangan oksigen, setersunya akan menyebabkan kita sentiasa rasa letih dan mengantuk.

Kesimpulan

Jika anda telah membaca sejauh ini, nampaknya benarlah, anda memang kekurangan air. Sekarang, ambil air, dan minum secukupnya.

0 comment... add one now