Sejarah Antanom Pahlawan Murut

Antanom merupakan salah satu pahlawan yang kurang dikenali. Namun jasa yang beliau curahkan adalah sama dengan pejuang yang lain. Nama sebenara beliau adalah Ontoros Antonom

Antanom berasal dari Borneo Utara ataupun sekarang dikenali sebagai Sabah. Seorang yang berbangsa murut.
antanom

Beliau mengetuai kebangktan Rundum kerana Syarikat Borneo Utara British mengenakan cukai yang tinggi. Selain cukai yang dikenakan, British mengenakan peraturan yang tidak masuk akal iaitu sesiapa yang mempunyai 2 orang anak, mereka dikehendaki menyerahkan salah seorang daripada anak tersebut kepada syraikat buruh.

Antanom memulakan serangan dengan mengumpul orang-orang dari daerah Keningau, Pensiagan, dan Tenom untuk menyerang pada tahun 1915.

Semasa pertempuran pertama yang mana orang kampung dan Antanom sendiri hanya bersenjatakan parang, sumpit,pedang, lembing berjaya mengalahkan tentera British yang mempunyai senjata api.

Selepas peperangan pertama, British akhirnya ingin mengikat pejanjian dengan Antanom  untuk berdamai. Namun, dalam perjalanan Antanom ke tempat British, mereka telah dikepung dan akhirnya Antanom ditangkap dan dibunuh.

0 comment... add one now