Pengalaman Bersalin Anak Pertama

Anda mencari ibu yang berkongsi pengalaman bersalin anak pertama? Admin akan berkongsi dengan anda semua penulisan dari seorang ibu mengenai pengalaman beliau bersalin anak pertama. Moga dengan penulisan ini dapat membantu anda bakal ibu lebih bersedia untuk menghadapi saat-saat bersalin anak pertama.

baby
Baby.Sekadar gambar hiasan


Penulisan ini diambil dari blog ini. Dan semua hasil tulisan adalah asli dari penulis blog berkenaan tanpa mengubah ayat beliau.

===============================

Sebenarnya kalau ikut due date aku ialah 28 Jan 2012 tp masa last cek up tu ..doc dh inform sekiranya tarikh 28 Jan tu still takde tanda2..so tarikh last utk bersalin ialah 7 Feb . Nak dijadikan cerita..mmg tarikh 28 Jan tu takde tande2 pun ..hari2 aku tunggu tanda tu masih takde gak. Hinggalah pd 6 Feb masa kul 3 pagi tetiba aku terasa ade air kluar..aku ingat terkencing ke.. pastu aku masuk bilik air..dlm bilik air pun lepas aku dah buang air masih terasa air leleh sket2.. aku pakai tuala kecik sbg pad.. semua basah. Aku rasa ketuban aku dah leaking tp waktu tu kul 3 pg.. aku trus bgtau hubby aku dia kata esok pagi je pergi. Ok..lgpun dia cuma leaking jer bukan pecah… aku sambung tido lg.Pagi esok sempat lagi kemas2 barang packing utk bawak ke sepital..just in case… kemas umah siap2 basuh baju…kemas kandang kucing..huhuu

Kul 10 dah siap semua…laki aku dah x sabar2 dah nak jln tunggu dlm keta tp tanak tolong plak aku bwk brg2..dia hilang kesabaran sbb aku sebuk nk kemas umah.. aku plak hilang kesabaran sbb dia xnk tolong aku..huhu.. tp aku rase masih ok lagi..sbb ikutkan pembacaan aku..aku cuma leaking jer bukan trus pecah.

Tghari tu  sampai di HUKM..lepas doktor dh observe ..’seluk’ bawh aku kompom leaking tp ‘jalan’ tak bukak lagi… so kena masuk wad trus.

Masuk wad Delima katil bape tah..dah lupa plak..duduk la aku kt situ sbb aku blom rase ape2 pun tanda2 sakit nk bersalin. Aku rasa aku cuma mcm cek in hotel jerk…hihi takat masuk..makan ..tido.. Laki aku pun aku ckp xyah tunggu lama2 pun xpe sbb blom ade ape2.

Keesokan pagi 7 feb masih leaking lagi tp cek air masih byk no worries. Jalan pun x bukak lagi. Mula masuk ubat dan lalalaaa…aku menghabiskan masa dok berjalan2 dlm wad .. mak aku pun dah dtg..masing2 lepak2 ..makan…tido jer keje aku ..

Ptg tu cek pun x bukak jugak.. masuk lagi ubat ikut bawah ..hihi napelah liat sgt .. Aku tanye nurse2 kt situ camne nk kasi bukak cepat..dia kata bykkan berjalan. Huhh…dah puas pusing wad dah aku ni…jalan sana..jln sini.. siap berpoco2 takde gak rase sakit. sakit sesekali sket2 jer..kejap2 hilang . Maka hari tu mak aku dan laki aku dtg dgn sia2 .

Pagi esok 8hb cek jalan cuma bukak 2cm ..huhu sedihnye.. 1 hari 1 mlm cuma 2 cm jer .. :( . Org lain yg saing2 masuk dgn aku sebelah2 katil semua dah selesai … Tp byk kes operate jer .. sebelah katil,depan katil..semua operate. Dalam hati aku kata silap2 aku pun oerate gak nih..  Maka aku ditolak masuk ke satu bilik utk masuk ubat (induce) . Memula kawan aku dah pesan jgn amik epidural..melambatkan rasa sakit . Memula nurse situ tanye ” nak epidural tak? ” Aku dgn yakinnye jawab “tanak” . Nurse tu mcm terperanjat “nape tanak? awk tu br bukak 2cm .lama tau nak tunggu 10 cm ..sampai ptg blom tentu dpt 10 cm..awak leh tahan ke ?”  aku heran jugak.. aku tanye “nape masuk ubat sakit ke? ”  Nurse jwb “sakit ler… dia paksa awk utk bukak jln mesti rase sakit kalo ubat dah jln nnti takleh pasag epidural dah tau ..”  . Cuak gak aku…huhu.. ” oklah epidural … :-) ”

Tak lama lepas tu doktor epidural pun sampai..dia terangkan ape guna epidural..cara pasang camne.. aku ok jer..  pastu mulalh operasi masuk epidural ..lama jugak nak masuk ikut tulang belakang ni.. sesekali rase ngilu/sakit.. beberapa kali kena enjet sbb dok nk cari jalan yg betul.. silap jalan.. masuk wayar rase ngilu yg amat … bila da selesai lega…start epidural aku tak rase ape2.. mcm biasa jerk.. disamping tu ade alat  monitor jantung baby dah tahap contraction. Episod ni bermula dari 9 pagi hingga nurse abis shif kul 4.30ptg tp bila seluk baru 4 cm . Lepas nurse abis shif bilik tu nak tutup aku di transfer ke wad bersalin .. tp still continue ubat induce tu ..husband pun boleh ikut masuk bilik tu . Aku siap suh laki aku bawak air bunga siti fatimah . pastu curi2 minum kalo tak kena marah dgn nurse.

Tetiba nurse panik sbb heartbeat jantung baby makin slow tetiba terhenti.. aku pun panik gak … rupanye ubat bius overdose..patutla aku pun rase nak tido jerk ..cepat2 nurse betulkan balik ..alhamdulillah jd normal semula . Mak aku pun dgn setia menuggu di luar wad dr pagi hingga mlm x boleh nak masuk..sian plak. Aku dah cakap takyah dtg..kalo dah bersalin baru dtg.. biasalah org tua degil sket . Doc ckp last 8 mlm kalo tak buakk jugak operate .. Pastu kul 8 mlm cek2 still 4cm adehh kenapalahhh… Masa tu aku dah rase nak naik marah dgn doc praktical pun time tu la sebuk nak interbew tanye soklan mcm2 …naik muak aku . Tak lama dorg punye ketua doc kt situ dtg jumpa..dia cek sket2 pastu terangkan ape2 yg patut… bla..bla..bla.. dia kata ok bg masa lagi hingga 12 tgh mlm. Laki aku plak asik la kata ..takyah tunggu la operate jer…. ishhhhh bukan nk bg kata peransang senang jer ckp . Pastu mak aku plak tepon ckp kalao boleh jgn la operate..biar bersalin biasa jerk.. waktu tu aku rase sebak plak ..nasib bik laki aku ade time tu ..segan nak nangis depan dia..aku tahan2 jer .. aku pun kalo boleh tanak operate .. dah merasa operate sekali waktu wat dgn dr. hamid dulu.

Pastu kul 11.30 mlm aku dah rase putus asa bila tgk monitor graf contraction tu sekata jerr… Doktor cek still 4 cm JUGAKKK!!!! ubat dah brape kali topup .. air masuk pun dah berbotol2 last2 aku redha jer operate pun..operate LAHHH… Maka masuklah aku ke wad pembedahan ..tetiba aku rase gigil..tp aku rase gigil tu bukan sbb takut tp sbb sejuk sgt… Waktu perut ditoreh tu semua aku tak berani nak intai ikut lampu kat bilik bedah tu..takut aku terbyg2 plak nanti .. so dlm masa tu aku tutup mata jerr..cuma ade lah terasa perut di toreh2..di gunting2..cuma tak rase sakit jerk. Tak lama kemudian nurse tu ckp ok..baby nk kuar dan dengarlah suara yg ku tunggu2 ….UWAAAAA….UWAAAAA…tp bunyi tu kejap jerk.. aku tanye nurse tu dia ok ke.. nurse kata ok… alhamdulillah .. Waktu tu adalah 9/2 jam 12:07 am . Lepas nurse dah bersihkan..dia tunjuk baby tu kat aku sempat kiss skali kat baby dan dia dibwa ke bilik baby . Aku plak proses menjahit plak… Dah siap tu aku ditolak kluar dan direhatkan sementara utk normalkan balik bius aku sbb bdn rasa kebas kan.. Lepas dh hilang kebas..pindah katil ditolak masuk wad semula …nampak laki aku tgh dukung baby aku tu… hmmmmm.. legaaa…


.

0 comment... add one now