Bidang Tugas Kerjaya Seorang Farmasi

Kerjaya di dalam Farmasi adalah sangat mencabar sesiapa sahaja yang menceburinya. Mengingati semua jenis ubat-ubatan berserta kesan sampingan dan lain-lain sudah cukup menampakkan kerjaya Farmasi ini cukup susah.

Di sini disertakan bidang kerja / Tugas seorang ahli Farmasi.

ahli farmasi


Bidang Tugas Seorang Farmasi


1. Hospital Kerajaan/Swasta

Pegawai farmasi akan sediakan ubat-ubatan berdasarkan preskripsi melalui doktor.
Not only that, pharmacist jga kena peka dengan sejarah penyakit si pesakit..The dosage kena betul..
Then explain pasal ubat tu pada pesakit, cara makan, etc~

Menurut bacaan aku, kerja kat sepital agak penat sebab mmg xmenang tangan handling the non-stop coming patients..
Pastu kena peka and cekap, jangan sampai tersilap anywhere..
Tambahan kerja ni melibatkan nyawa si pesakit..

Selain kerja 'buat ubat', pharmacist juga ada lawatan ke wad bersama doktor perubatan..
MAsa pagi diorang akan pegi check latar belakang psakit, masa malam the pharmacist & doctors akan adakan perbincangan tentang kaedah rawatan si pesakit.




2. Kementerian Kesihatan Malaysia

Kerja yg menjurus kepada bidang PENGURUSAN..
Contohnya, pentadbiran & human resourse mcm latihan, kursus, pendaftaran ahli farmasi, perundangan, polisi etc..
They also involved in penyediaan kokurikulum program farmasi pelajar & universiti..

(honestly aku xminat langsung kerja mcm ni..hehe)


3. Biro Kawalan Farmaseutikal Kebangsaan

Memastikan keselamatan, mutu ubat-ubatan moden dan tradisional..
They do penilaian dan pendaftaran ubat-ubat racun, bukan racun, kosmetik, bahan kimia sebelum berada di pasaran...(herm, kalau ada ubat kurus baru, kau dlu yg try~~bestnyaaa..xp)
More about penerbitan ubat la..lawatan ke kilang, perlesenan, pengimportan etc~


4. Industri Farmaseutikal

Menjalankan tugas sebagai penyelidik yg membangunkan produk di kilang-kilang ubat..
Ala-ala researcher cemtulah..Buat ubat jerawat ka, rambut gugur ka, ubat kurus ka..
Kalah London Weight Management, YunNam Haircare & NewYork Skin Solution..
MAsuk tv3 terus...yayy~~



5. Unit Penguatkuasaan Farmasi

Membuat pemeriksaan mengejut ke atas mana-mana premis/kilang yg mempunyai illegal poison, pemeriksaan ke klinik & hospital swasta, memeriksa aktiviti pengimportan dan menjadi pihak pendakwa di mahkamah..
Ala-ala skuad serbuan la cemtuh..Feeling2 polis buat serbuan..mcm cool..aisehmen~

6. Kedai Farmasi

Bisnes, bisnes, bisnes..Kau lah yg jual, pesan ubat, bersihkan kedai, semak rekod jualan, kounseling ubat..
Mcm yg kita nampak selalu kat kedai Farmasi tu...Ini untuk sapa2 yg minat bahagian bisnes la..
Siryes kaya wooo..Tp aku xmnat la..Entah, xberani lah meniaga ni...
Tpi manatau rezeki aku ada, bukak farmasi sendiri..insyaAllah~~Aku kasi diskaun pda smua pembaca blog aku..kah3x~~


7. Universiti

Not only u become a lecturer, tpi kau juga akan terlibat dalam bhgian penyelidikan di universiti tu..
Contoh, menghasilkan teknologi baru dalam ubat-ubatan bersama pensyarah and student lain.
Pensyarah farmasi juga hasilkan buku ilmiah & kertas kerja sbg rujukan.

0 comment... add one now