10 Haiwan Paling Bahaya Di Dunia. Anda Pasti Tak Terfikir haiwan Di tangga Pertama ini!

Pada artikel kali ini akan disenaraikan 10 haiwan paling bahaya di dunia.

Tangga ke-10 - Obor- Obor
Kajian mendapati bahawa racun daripada obor-obor jenis ini boleh membunuh manusia secepat 5-10 minit.Kematian tertinggi dicatatkan di negara Malaysia dan juga Filipina dengan anggaran 20-40 kematian per tahun.


Tangga ke-9- Gajah
Gajah boleh mengeluarkan tindakan agresif ke atas manusia. Di India, selalunya gajah memcah masuk kawasan perkampuungan dan bertindak agresif lalu membunuh manusia.Dicatatkan kematian sebanyak 300 orang sepanjang tahun  2000 dan 2004 di India.


Tangga ke-8 - Singa
Singa merupakan pembunuh manusia yang paling banyak di afrika. Sepanjang tahun 1930 hingga  1940, dianggarkan singa telah membunuh lebih 2000 manusia.

Tangga ke-7 - Beruang Grizly
Beruang grizly selalunya mengelak dari bertemu manusia. Namun beruang grizly akan menyerang manusia jika terkejut dengan kehadiran manusia pada jarak dekat.

Tangga ke-6 - Ikan Jerung
Sememangnya tidak dapat dinafikan lagi, jerung merupakan pembunuh manusia. Jerung membunuh manusia sama ada dia berada dalam keadaan terancam mahupun tidak.Sejak 1990, terdapat 139 serangan jerung ke atas manusia. Dan 29 menemui maut.

Tangga ke-5 -Buaya
Tangga ke-4 - Badak Air
Tangga ke-3- Kala jengking
Ya, walaupun kala jengking ini berbisa, namun cuma ada 24 jenis racun pada kala jengking yang boleh membunuh manusia. Selebihnya cuma dapat memberi alahan kepada manusia.

Tangga ke-2 - Ular
Seperti diketahui ramai, ular merupakan haiwan yang ditakuti manusia. Namun, bukan semua beracun. 450 spesis ular beracun, dan 250 daripadanya boleh membunuh. 
Tangga pertama - Nyamuk

ya, anda pasti tidak menyangka ianya nyamuk. Nyamuk nampak tidak berbahaya, namun ianya  penyebab banyak penyakit di dunia seperti malaria, chikungunya, tularemia dan banyak lagi. Nyamuk telah membunuh lebih 700 juta manusia di dunia.

0 comment... add one now