Warna Air Kencing Anda Menggambarkan Keadaan Anda. Baca Di Sini
Warna air kecing seringkali digunakan sebagai satu alat untuk diagnos pesakit. Warna, bau dan ketumpatan air kencing kita boleh memberi pelbagai tanda. Di Sini disertakan warna air kencing dan apa tandanya kepada sesorang.

Tidak Berwarna (Lutsinar) - Anda meminum terlalu banyak air.Warna Pucat jerami - Anda sihat, kandungan air dalam badan cukup.


Kuning lutsinar - Anda Normal


Kuning gelap - Normal, tetapi anda perlu minum selepas ini.

Warna kuning madu - Anda kekurangan air, minum air sekarang.


Berwarna perang - Anda kemungkinan ada masalah hati (liver)
Berwarna merah jambu kemerahan - Adakah anda ada makan bit, blueberri, atau klembak? Jika ya, ianya normal. Jika tidak, anda mungkin mempunyai jangkitan pada pundi kencing, buah pinggang atau hati. Segera jumpa doktor.


Biru Atau Hijau - Ini sangat jarang, mungkin juga anda termakan makanan yang ada pewarna. Ini tidak berbahaya , walaubagaimanapun, jumpa doktor sekiranya ianya berterusan.


Warna Ungu - Gurau je, mana ada air kencing warna ungu.


Berbuih ataupun kabut - Ini mungkin  disebabkan protein berlebihan pada diet anda. Mungkin juga disebabkan masalah pada kidney anda. Segera jumpa doktor.


Baiklah, itu sahaja untuk kali ini. jangan lupa klik "Share" di bawah untuk berkongsi info ini dengan rakan lain. 

3 comments.. read them below or add one

Manje Manje 29 October, 2014
He he he .....lawak le .....
hafeez anuar hafeez anuar 31 October, 2014
Kencing berbuih mungkin hanya perkara biasa,cuma takut kalau kencing selalu bewarna kuning. kerana jika di biarkan lama kelamaan akan jadi batu karang
ramai yang berkata begitu..saya tak pasti lah..
bisnes simkad